1. Ana Sayfa
  2. İlaç Bul
  3. İlaç Fiyatları
  4. ATC Kodu
  5. Sağlık Haberleri
  6. Etkin Madde
  7. İlaç Firmaları
  8. Tıp Terimleri

Kabızlık İçin Ne Yapılır

Çok ciddi boyutlara ulaşabilen sağlık sorunlarına neden olabilecek ya da bir hastalıktan kaynaklı olabilen kabızlık için neler yapılmalı, nelere dikkat etmeliyiz.

10-04-2013 17:12 Kabızlık İçin Ne Yapılır

Genel bir tanımla, insanların dışkılamada yaşadığı sıkıntı, zorlanma ve başarısızlığın gene adına verilen kabızlık sorunu, her yaşta kişide görülebilen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu rahatsızlığı her insan hayatının belli dönemlerinde yaşar. Eğer önlemi alınırsa ve beslenmede bazı noktalara dikkat edilirse, kısa sürede sorun çözülebilir. Kronik hal almadığı, sürekli tekrarlanmadığı ve tedavi edilir durumda olduğu sürece kabızlık ciddi bir hastalık değildir. Ancak bazı kişilerde görülen ve tedaviye cevap vermeyen, sıkça yaşanan kabızlık, sindirim sisteminde başka hastalıkların da baş göstermesine neden olabilmektedir.

Kabızlık için beslenme düzenine dikkat çekmede fayda vardır. Öncelikle kişide kabızlığa neden olan faktörlerin başında gelen beslenme döngüsündeki düzensizliğin ana kaynağı bulunmalıdır. Kişinin yediği içtiği, vücuduna aldığı besinlerin içeriği, ne sıklıkla bu besinleri tükettiği, hangi besini aldıktan sonra kabızlık sorunuyla karşı karşıya kaldığı saptanmalıdır. Bazı besinler aşırı derecede tüketildiğinde, muz, kahve, ağır yemekler gibi kabızlığa neden olabilmektedir. Bu tür beslenme sorunu olan kişilerin, yemeklerini hızlı yememeleri, aşırı derecede yemek yememeleri, daha çok lifli gıdalar tercih etmeleri, bol su tüketmeleri, stresten uzak durmaları ve spor yapmaları önerilir.

Ciddi Kabızlık Durumu: Kabızlığa neden olabilecek bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları mevcuttur. Kalın bağırsakta veya midede yer alan bir sindirim, öğütme ve dışkılama refleksindeki bir sorun, kişide kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle de kabızlık sorunu yaşayanların bir doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Sindirim sistemindeki sorunun teşhis edilerek tedaviye başlanmasıyla kabızlık sorunu ortadan kalkar.

İlaçlar ve Kabızlık: Kişilerin vücutlarına aldıkları bazı ilaçlar da yan etkileri nedeniyle kabızlığa neden olabilir. Özellikle de depresyon, kadın doğum kontrol hapı, bazı ağrı kesiciler ve mide ilaçları, kabızlığa neden olabilir. Hastalığın sebebi bu ilaçların kullanımında yatıyorsa, doktora başvurularak gerektiğinde bu ilaçların alımının kesilmesiyle kabızlık sorunu ortadan kalkabilir

Tuvalet Alışkanlığı ve Kabızlık: Tuvalet alışkanlıklarında problem yaşayan kişilerde de kabızlık sıkça görülür. Normalde bir kişinin en az iki günde bir tuvalete çıkması gerekir. Bazı kişiler, tuvalet ihtiyaçlarını sürekli ertelemekte ve zamanında bu işlemi gerçekleştirmemektedir. Ya da tuvalette uzun süre kalarak, zorlama ve aşırı ıkınmayla dışkılama çabasında bulunanlar da vardır. Her iki durum da kabızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle de dışkılamanın ertelenmemesi, dışkılamanın vücut tarafından sinyalinin verildiği an da yapılması önemlidir.

Yaşam Tarzı ve Kabızlık: Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak kabızlığa iyi gelir. Çünkü egzersiz kalın bağırsağın daha düzenli ve rahat bir şekilde hareket etmesini sağlar, sindirimi ve hazmı kolaylaştırır. Lifli gıdaların tüketilmesi de son derece önemlidir. Katı yiyecekler yerile sulu ve az yağlı besinlerin tercih edilmesi, dışkının daha yumuşak ve kolay hazmedilir olmasını sağlayacağından dışkılamada sorun yaşanmayacaktır. Özellikle de kayısı, üzüm, zeytinyağı, ıspanak, elma ve lahana gibi besinler kabızlıkta son derece etkili besinlerdir.

Ne İlacı?
  1. Acnelyse Sivilce Kremi
  2. Acnegen Sivilce İlacı
  3. Apranax Fort Ağrı Kesici
  4. Aspirin Ağrı Kesici
  5. Benexol B12 Vitamini
  6. Champix Sigara Bırakma
  7. Cipralex Antidepresan
  8. Euthyrox Tiroid Bezi
  9. Fucidin Pomad
  10. Majezik Ağrı Kesici
  11. Metpamid Sindirim
  12. Nicotinell Sigara Bırakma
  13. Nimes Ağrı Kesici
  14. Tetradox Antienfektif
  15. Vicks VapoRub Solunum
  16. Wellbutrin Antidepresan
  17. Yazz Doğum Kontrol Hapı
  18. Zyprexa Antipsikotik
  19. Büyük, Küçük Tansiyon
  20. Kalp Atışı Kaç Olmalı?
  21. Kolanın Zararları
ilaç Listesi | sporzip | ICD 10 | A to Z | Hakkımızda | İletişim

Aradığınız ilaç bilgileri ilactr.com da - ilaç TR'de hiçbir ilacın satışı yapılmaz! Türkiye'de ilaç satışı eczaneler ve bazı hastaneler tarafından yapılabilir. Hiçbir ilacı doktor veya eczacıya danışmadan kullanmayınız. İlaç TR'den edinilen bilgiler doktor veya eczacıya danışma yerine geçmez, doğacak sorunlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. İlaç TR ilaç rehberi, T.C. Sağlık Bakanlğı'nın' "Akılcı İlaç" kampanyasını desteklemektedir. - Copyright © 2019 ilacTR.com (4:3:0)