1. Ana Sayfa
  2. İlaç Bul
  3. İlaç Fiyatları
  4. ATC Kodu
  5. Sağlık Haberleri
  6. Etkin Madde
  7. İlaç Firmaları
  8. Tıp Terimleri
  9. Active Ingredients

İnsan Vücudunun Üretemediği Vitaminler

Vücudumuzun üretemediği, ancak ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri nasıl alabiliriz?

17-02-2013 12:16 İnsan Vücudunun Üretemediği Vitaminler

Bağışıklık sistemimizin direnç kazanması için, hücrelerimizin yenilenmesi için vitaminler büyük önem taşıyor.

Enerji ihtiyacımızdan, hastalıklarla mücadele etmemize, hücrelerimizin yenilenmesine kadar vitaminler vücudumuz için önemli rol oynuyor.

Organizmamız vücudun gereksinim duyduğu miktarın çok altında ürettiği bazı vitaminler dışında vitamin üretemediği için vitaminlerin dışarıdan alınması gereklidir. Yeteri kadar vitamin alınamadığı durumlarda, hücre ve dokularının işlevlerinde bozulmalar ve sonuçta sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Vitaminler meyve, bitkisel, hayvansal kaynaklı hazır gıdalar ya da çeşitli vitamin ilaçları yoluyla vücuda alınıyor.


İşte bu vitaminler ve özellikleri;

A Vitamini

Kemik ve diş gelişiminde, görme yetisinde, saç ve cilt sağlığında, idrar yollarının, solunum ve sindirim sistemlerinin sağlığının korunmasında faydalıdır. Eksikliği, gece körlüğü ve geçici görememe gibi sorunlara yol açıyor.

Balık eti, balık yağı, süt ve süt ürünleri, kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik, domates'te bol miktarda bulunur.


C Vitamini

Vücudumuz C vitaminini üretemez ancak pek çok sebze ve meyvede bolca bulunmaktadır. Özellikle turunçgillerde görülen C vitamini yaraların iyileşmesini, dokuların yenilenmesini, damak, dişeti, diş ve kemik dokusunun sağlıklı olmasını, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Yetersiz alınması diş eti kanamalarına, kanamalı döküntülere ve kan damarlarında dejenerasyona neden oluyor.


D Vitamini

Ana kaynağını güneşin oluşturduğu vitamin, kemiklerin gelişmesi ve büyümesinde, vücuttaki kalsiyum ve potasyum dengesinin sağlanmasında etkilidir. İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur, kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar. Eksikliği özellikle 6-18 aylık bebeklerde raşitizme (kemiklerdeki şekil bozukluğu) neden oluyor.

Süt ve süt ürünleri, yumurta, balık yağı ve karaciğerde bulunuyor.


E Vitamini

Antioksidan etkilidir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. Yaşlanmanın yavaşlatılmasında, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda, üreme sistemi ve üreme organlarının düzenli çalışmasında etkilidir. Eksikliğinde kansızlık görülür.

Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır ve yulafta bulunuyor.


K Vitamini

Karaciğerde depolanan K Vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombin sentezi için, kemiklerin minerilizasyonu ve kırıkların iyileşmesi için gereklidir. Eksikliği burunda, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülebilir.

En zengin kaynağı yeşil yapraklı sebze ve meyvelerdir. Ispanak, kabak, marul, yeşil domates, yeşil biber, inek sütü, peynir, tereyağı, yumurta, kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, muz, şeftali, çilekte bulunur.

Ne İlacı?
  1. Acnelyse Sivilce Kremi
  2. Acnegen Sivilce İlacı
  3. Apranax Fort Ağrı Kesici
  4. Aspirin Ağrı Kesici
  5. Benexol B12 Vitamini
  6. Champix Sigara Bırakma
  7. Cipralex Antidepresan
  8. Euthyrox Tiroid Bezi
  9. Fucidin Pomad
  10. Majezik Ağrı Kesici
  11. Metpamid Sindirim
  12. Nicotinell Sigara Bırakma
  13. Nimes Ağrı Kesici
  14. Tetradox Antienfektif
  15. Vicks VapoRub Solunum
  16. Wellbutrin Antidepresan
  17. Yazz Doğum Kontrol Hapı
  18. Zyprexa Antipsikotik
  19. Büyük, Küçük Tansiyon
  20. Kalp Atışı Kaç Olmalı?
  21. Kolanın Zararları
ilaç Listesi | sporzip | ICD 10 | A to Z | Hakkımızda | İletişim

Aradığınız ilaç bilgileri ilactr.com da - ilaç TR'de hiçbir ilacın satışı yapılmaz! Türkiye'de ilaç satışı eczaneler ve bazı hastaneler tarafından yapılabilir. Hiçbir ilacı doktor veya eczacıya danışmadan kullanmayınız. İlaç TR'den edinilen bilgiler doktor veya eczacıya danışma yerine geçmez, doğacak sorunlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. İlaç TR ilaç rehberi, T.C. Sağlık Bakanlğı'nın' "Akılcı İlaç" kampanyasını desteklemektedir. - Copyright © 2019 ilacTR.com (5:3:1)