Qsymia

Sindirim Sistemi ve Metabolizma - Obezite Tedavisi - Obezite İlaçları (Zayıflama İlaçları)

İlaç Bilgileri
İlaç Adı:Qsymia
Firma:
Etkin Madde:Fentermin ve Topiramat
ATC Kodu:A08A
Barkod:
Fiyatı:
Reçete Tipi:
e-Reçete:
Temin:İlacınızı sadece eczaneden alınız!

İlaç Sınıflandırması

Qsymia Endikasyonları

Amerika Gıda ve İlaç İdaresi 17 Temmuz 2012'de yayımladığı haber ile obezite tedavisinde kullanılacak yeni bir ilaç olan -ki buna zayıflama ilacı da denilebilir- Qsymia hakkında aşağıda yer alan bilgileri yayınlamıştır.

İlacın ülkemizde satışa sunulması ve resmi bilgilerinin yayınlanmasıyla ilaca ait bilgiler güncellenecek olup, FDA'nın konu hakkında yaptığı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz.

ABD Gıda ve İlaç, idaresi bugün Qsymia'nin kilo kontrolü için, düşük kalorili bir diyet ve egzersizle beraber kullanilabileceğini onayladı. İlacın, hem vücut kitle endeksi 30 ve daha üstü olanlar için, hem de vücut kitle endeksi 27 veya üstü olan ve daha önce kilo problemlerine dayalı sebeplerden yüksek tansiyon, diyabet ya da yüksek kolestrol gibi sorunlar yaşamış yetişkinler tarafından kullanılmasi uygun bulundu.

Qsymia, bakanlık onaylı ilaçlar olan fentermin ve topiramatın uzatılmış salınımlı birleşiminden oluşur. Fenterminin, egzersiz yapan ve düşük kalorili diyet uygulayan fazla kilolularda ve obezlerde kısa dönemli kilo kaybına yol açtığı gözlenmiştir. Topiramat ise epilepsi hastalarının belirli krizlerine ve migren ağrılarına karşı etkilidir.

Qsymia'nin hamilelik döneminde kullanımı bebeğe zarar verebilir, bu nedenle hamilelikte kullanımından sakınılmalıdır. Elde edilen bulgularda Qsymia'nin bir bileşeni olan topiramatin etkisine uğrayan fetusun, hamileliğin ilk üç ayında daha yüksek -damak yarığı riski- riskine maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu sebeplerden dolayı hamilelerin Qsymia terapilerine başlaması ya da bayanların Qsymia tedavisi sırasında hamile kalmaları sakıncalıdır. İlaca başlamak isteyen bayanların önceden negatif hamilelik testine sahip olmaları ve ilaç kullanımı süresince doğum kontrolünde bulunmaları gerekmektedir.

Qsymia'nın güvenlik ve etkinliği, rasgele seçilmiş ve plasebo kontrolü uygulanmış, yaklaşık 3700 obez ve fazla kilolu hastalarla bir yıl boyunca ölçülmüştür. Bütün hastalar düşük kalorili diyet uygulamış ve düzenli fiziksel aktivite içinde bulunmuşlardır.
Önerilen Qsymia dozu günlük 7,5 miligram fentermin ve 46 mg uzaltılmış salınımlı topiramat içerir. Sadece belli hastalar için 15 mg fentermin ve 92 mg topiramat içeren daha yüksek dozda Qsymia'lar da bulunmaktadır.

Yapılan bu iki çalışma gösteriyor ki, bir yıl sonunda önerilen ve günlük en yüksek dozdaki Qsymia kullanan hastalar %6,7 ile %8,9 arasında kilo kaybına uğramışlardır. Önerilen dozu kullanan hastaların %62'si, en yüksek dozu kullanan hastalar'ın ise %69'u vücut ağırlıklarının en az %5'i oranında zayıflamışlardır. Placebo kullanan hastalarda ise en az %5 kilo kaybına uğrayanların oranı ancak %20'lerde kalmıştır.
12 haftalik bir süreç sonunda hasta eğer ağırlığının en az %5'ini kaybetmiyorsa ilacın kullanımına son verilmesi gerekmektedir.
Qsymia glokom hastalığı ve hipertiroidizmi bulunan kişilerde kullanılmamalıdır. Ayrıca Qsymia kalp hızını arttırabileceği için kalp rahatsızlığı olan insanlar için kullanımı önerilmez.
En sık görülen yan etkiler arasında el ve ayaklarda karıncalanma (parestezi), baş dönmesi, uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlık ve tat alma bozukluğu hissidir.

Qsymia'nın henüz Türkiye'de satışı yapılmamaktadır.

Qsymia ilacının Kategorisi

Sindirim Sistemi ve Metabolizma - Obezite Tedavisi - Obezite İlaçları (Zayıflama İlaçları)

Qsymia Uyarılar

ilaç tr uyarısı: Hiçbir ilacı doktorunuza ya da eczacınıza danışmadan kullanmayınız. Unutmayınız ki, internet sitelerinde ilaçlar hakkında verilen bilgiler, bir uzmanın sizi muayene ederek vereceği reçetenin yerini tutmaz. Bu sayfada Qsymia kullananlar veya diğer kişiler ilaç hakkında yorum yapamaz.